2007-10-23 19:46 anykey00
各位高手:
  本人的情況是這樣的:
             router:pci 54mr,i-cable上網,當我設定完router時,desktop可以上網,但用不到wireless,點解呢?(notebkook 偵測不到router的網絡,用pda phone wireless也偵測不到(有時顯示到SSID但連不到線,好似不斷在跳線),但我試過router正常,notebook可以偵測到其他人的網絡,有人話係notebook管理wireless的程式問題,叫我用返windows個管理程式,但試過不成功。有人可以幫到我嗎?THX!
   P.S(因有FAX機,會否有影響呢) :cry2::cry2:

2007-10-24 00:17 i553041
[quote]Originally posted by [i]anykey00[/i] at 2007-10-23 07:46 PM:
各位高手:
  本人的情況是這樣的:
             router:pci 54mr,i-cable上網,當我設定完router時,desktop可以上網,但用不到wireless,點解呢?(notebkook 偵測不到router的網絡,用pda phone wireless也偵測 ... [/quote]
你於notebook設定無線上網時,有正確地輸入無線Router的SSID嗎?另外,你確定你的SSID沒有使用預設的嗎?會否你和你的鄰居設定了相同的SSID名稱?例如你自己台Router同你鄰居的Router都同時將SSID設定為[default]

SSID相撞,就可能會出現你呢個情況了!

[ Last edited by i553041 on 2007-10-24 at 12:27 AM ]

2007-10-24 10:23 anykey00
我已確定將SSID轉了,不是default。但notebook不是可以自動serach網絡嗎?我沒有在notebook set SSID(因我試過將notebook和router搬去等二度用netvigator完全沒有問題),是否一定要set呢?多謝i553041兄的幫忙!:msmile2:

2007-10-24 10:30 anykey00
還有SSID相撞的話,會否兩邊router的SSID都顯示不出呢?我的情況好像不斷斷線,會否i-cable set 了一些setting不許同一account分享網絡呢?THX!

2007-10-24 10:51 i553041
[quote]Originally posted by [i]anykey00[/i] at 2007-10-24 10:23 AM:
我已確定將SSID轉了,不是default。但notebook不是可以自動serach網絡嗎?我沒有在notebook set SSID(因我試過將notebook和router搬去等二度用netvigator完全沒有問題),是否一定要set呢?多謝i553041兄的幫忙!: ... [/quote]
是的,SSID一定要設定的,Router及Notebook都需設定SSID,例如你的Router將SSID設定為abcd1234,那你台Notebook亦[b]必需[/b]於無線上網設定內,將SSID設定為abcd1234

否則,Notebook是無法與無線Router連接的!

Notebook的無線網卡是會search無線網絡的,而且亦會自動登入無線網絡,但大前題下,必需設定好雙方的SSID!

其實你話notebook有時detect到你Router的SSID,有時又detect唔到...會否是頻道有干擾了?試過轉換其他頻道嗎?

2007-10-24 10:58 i553041
[quote]Originally posted by [i]anykey00[/i] at 2007-10-24 10:30 AM:
還有SSID相撞的話,會否兩邊router的SSID都顯示不出呢?我的情況好像不斷斷線,會否i-cable set 了一些setting不許同一account分享網絡呢?THX! [/quote]
如果SSID相撞,係會顯示到SSID的,但就入唔到隻Router!

唔關有線動手腳事的,你用LAN線駁router上網正常的話,就無理由係有線做手腳了,如果要做手腳,點會剩係做Wireless令你唔可以無線上網,而唔做埋LAN線上網果PART?

2007-10-24 11:12 anykey00
我都有試過轉channel,但不成功。我會試下set notebook的SSID,是否在管理wireless的軟件內set的?是否desktop經router連到線,wireless就一定無問題呢?因我驚set錯野,(我看到其他討論區話set i-cable要釋放ip,但router的說明書就冇講,係咪新的router已不需這樣做呢?)
多謝你,呀然兄。

2007-10-24 11:30 i553041
[quote]Originally posted by [i]anykey00[/i] at 2007-10-24 11:12 AM:
我都有試過轉channel,但不成功。我會試下set notebook的SSID,是否在管理wireless的軟件內set的?是否desktop經router連到線,wireless就一定無問題呢?因我驚set錯野,(我看到其他討論區話set i-cable要釋放ip, ... [/quote]
set SSID如果你係用XP SP2的話,o係無線網絡設定精靈(個名好似係咁)度set就OK了!

其實用無線網絡設定精靈去設定就應該無問題...

另外,你用LAN線接駁Router上網OK,Wireless果度無理由set唔到...

set唔到無線上網有4個可能性

1.)Router與電腦之間SSID設定不一樣

2.)你的無線Router設定了WEP/WPA-PSK/WPA2-PSK等等的數據加密,但你的電腦卻沒有輸入相應的金鑰

3.)你的Router啟動了MAC Address存取控制,但你卻沒有將Notebook無線網卡的MAC Address加進MAC Address存取控制中!

4.)你的Router沒有開啟DHCP Server功能,唔識自動派Virtual IP比你的無線網卡!(不過呢個可能性不大,因為你話可以用LAN線接駁router上網)

除左上述4個原因,我實在想不出點解用唔到無線上網!?

有關設定數據加密,可參考:
[url]http://www.ktzhk.com/viewthread.php?fpage=4&tid=765626[/url]

有關MAC Address存取控制,可參考:
[url]http://www.ktzhk.com/viewthread.php?fpage=5&tid=728566[/url]

最後,我未聽過無線上網要釋放IP...

[ Last edited by i553041 on 2007-10-24 at 11:34 AM ]

2007-10-24 11:40 anykey00
多謝呀然兄,我會嘗試解決問題,唔掂再搵你!
thanks for help!!
:wink_smiley::wink_smiley:

頁: [1]
查看完整版本: i-cable 上網問題